دانشگاه‌های برتر دنیا کدامند؟
دانشگاه‌های برتر دنیا کدامند؟Reviewed by Mahdi on May 23Rating: 4.5

گردشگر علمی یکی از مهمترین منابع درآمد دانشگاه‌های دنیاست. دانشگاه‌هایی که با کسب درآمد از دانشجویان خود، سعی می‌کنند تا قدمی کوچک در راه ارتقای دانش بشری بردارند.

این گردشگر فقط در محیط دانشگاه پولش را خرج نمی‌کند، بلکه مهاجرت او به شهر مقصد می‌تواند رونق اقتصادی با خودش بیارود. از سوی دیگر ارتقای سطح آموزش در کشورها رابطه مستقیمی با ارتقای توسعه دارد. به همین دلیل هم دانشگاه‌های برتر در کشورهایی هستند که بیشترین رابطه متقابل میان آنان و حوزه دانش وجود دارد. دانشی که امروزه بیش از همیشه نشانه قدرت است.

به همین خاطر هم هست که هر سال موسسه‌های مختلفی سعی می‌کنند تا با طراحی معیارهایی دانشگاه‌های برتر را برگزینند. وقتی می‌پرسیم که دانشگاه‌های برتر کدامند جواب‌های نخست و اولیه را معمولا از دیگران شنیده‌ایم. معمولا می‌گویند هاروارد یا آکسفورد یا سوربن. ولی در این میان فقط نام هاروارد تقریبا همیشه در صدر بوده است.

دانشگاه‌های برتر کدامند؟

یکی از این موسسه‌ها که معیارهایش  برای انتخاب بهترین دانشگا‌ه‌ها جهانی شده، دانشگاه شانگهای جیاتانگ است. بگذارید ابتدا نگاهی به فهرست آن بیندازیم و ببینیم 20 دانشگاه برتر جهان در سه سال اخیر کدام‌ها بوده‌اند:

Institution

2013 2014 2015

هاروارد

1

1

1

استنفورد

2 2

2

ماساچوست(ام‌آی‌تی)

4 3

3

برکلی

3 4

4

کمبریج

5 5

5

پرینستون

7 6

6

موسسه تکنولوژی کالیفرنیا

6 7

7

کلمبیا

8 8

8

شیکاگو

9 9

9

آکسفورد 10 9

10

منبع (http://www.shanghairanking.com)

منبع این اطلاعات مربوط به وبسایت رتبه‌بندی دانشگاه‌های جهان است. نام دیگر این رتبه‌بندی، فهرست شانگهای است. تا سال 98 که رئیس‌جمهوری چین بر اهمیت رتبه‌بندی دانشگاه‌ها و حضور دانشگاه‌های چینی در این فهرست تاکید نکرده بود، رتبه‌بندی دانشگاه‌ها به این شکل مدون و هرساله انجام نمی‌شد.

دانشگاه شانگهای جیاتانگ ماموریت یافت تا با طراحی‌ معیارهایی بتواند فاصله دانشگاه‌های چینی با دیگر دانشگاه‌ها را محاسبه کند. این کار از سال 2003 شروع شد. حدود 1000 دانشگاه در این رتبه‌بندی بررسی  و سالانه 500 دانشگاه‌های برتر معرفی می‌شوند.

shanghairanking

معیارهای دانشگاه‌ برتر شدن چیست؟

البته مقایسه دانشگاه‌های دنیا به این راحتی‌ها نیست. اما برخی از معیارهای سنجش رتبه‌بندی شانگهای و میزان تاثیرگذاری آن در رتبه‌بندی را در جدول زیر آورده‌ایم:

معیارهای رتبه‌بندی شانگهای

درصد تاثیرگذاری

     دانش‌آموختگان دانشگاه‌ها چند جایزه نوبل برده‌اند؟

10 درصد

      اعضای هیات‌ علمی چند جایزه نوبل برده‌اند؟

20 درصد

    پژوهشگران با میزان ارجاع در 21 گروه موضوعی

20 درصد

    تعداد استناد مجله‌هایnature و science

20 درصد
     چاپ مقاله در نمایه‌های استنادی علوم و علوم اجتماعی

20 درصد

    کیفیت آموزش،‌ هیات علمی و دانشجویان

10 درصد

در این نظام، دانشگاه‌ها براساس میزان موفقیت در هر یک از معیارهای شش‌گانه رتبه‌بندی می‌گردند، با توجه به اینکه معیارهای شش‌گانه فوق کلی هستند و قابلیت اندازه‌گیری کمتری دارند از این رو نظام رتبه بندی شانگهای برای هر یک از معیارهای فوق چند شاخص ارائه کرده است.

انتقاد از معیارهای ناقص فهرست شانگهای

مانند دیگر معیارهای رتبه‌بندی، معیارهای رتبه‌بندی شانگهای نیز با انتقادهای زیادی مواجه است. مثلا منتقدان می‌گویند این معیارها زیادی جایزه‌محورند و معیارهای مربوط به کیفیتِ توجه به ارزش‌های انسانی در آن دست‌کم گرفته شده است. سال 2007 مقاله‌ای در ژورنال ساینتور متریک به چاپ رسید که مدعی بود دیتاهایی که لیو و چنگ (كه مسئوليت انجام تحقيق بر اساس معيارهای شانگهای را برعهده دارند) برای سنجش خود استفاده می‌کنند تا فهرست شانگهای را تکمیل کنند، داده‌هایی خام نیست.

مقاله دیگری نیز سال 2013 در همین ژورنال به چاپ رسید که ادعا می‌کرد شاخص‌سازی فهرست شانگهای مشکل اساسی دارد و از آن بدتر اینکه برای همین شاخص‌ها نیز نحوه جمع‌آوری اطلاعات به‌درستی انجام نمی‌شود. هرچند لیو و چنگ که مسئول انجام تحقیق برای فهرست شانگهای هستند نیز می‌گویند اعداد و ارقام به تنهایی نمی‌تواند معیار درستی برای کیفیت یک دانشگاه باشد.

همچنین کمیسیون اروپایی نیز از این معیارها انتقاد کرده و آن را زیادی آنگلوساکسونی می‌داند. جوری که معیارهای مهم دانشگاه‌های فرانسه را در نظر نمی‌گیرند.

با همه این انتقادها، بر اساس استنادهایی که در بخشGoogle Scholar  وجود دارد بیشترین ارجاع‌ها به این 10 دانشگاه شده است:

رتبه

دانشگاه کشور

تعداد ارجاع‌ها و استنادها

1

هاروارد آمریکا 1299019

2

شیکاگو آمریکا 858075
3

استنفورد

آمریکا

856971

4

برکلی آمریکا

790276

5 ام.آی.تی آمریکا

757406

6

آکسفورد انگلیس

716322

7

کالج لندن انگلیس

714700

8

کمبریج انگلیس

676667

9

جان هاپکینز آمریکا

659611

10

میشیگان آمریکا

640486

منبع (http://www.webometrics.info/en/node/169)

تهران و شریف درفهرست شانگهای

بر اساس اعلام گروه رتبه‌بندی دانشگاه‌ها و موسسات پژوهشی پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC)، دانشگاه تهران برترین دانشگاه ایران در این نظام معتبر بین‌المللی است. دانشگاه تهران توانسته طی سال‌های گذشته رتبه‌ خودش را بالاتر بیاورد. جوری که پارسال در بین 300 دانشگاه برتر جهان بود. دومین دانشگاه برتر کشور در این نظام رتبه‌بندی، دانشگاه صنعتی شریف است. این دانشگاه سال 2015 برای نخستین بار در فهرست جامع 500 دانشگاه برتر شانگهای قرار گرفت.

مثل پارسال دانشگاه تهران در حوزه مهندسی از بهترین دانشگاه‌های کشور است. این دانشگاه با کسب رتبه 75-51 در جمع 100 دانشگاه‌های برتر دنیا در حوزه مهندسی قرار دارد. دانشگاه‌های صنعتی امیرکبیر و صنعتی شریف نیز با رتبه 200-151 در جمع 200 دانشگاه برتر مهندسی قرار دارند.

کلمات کلیدی :

پی پال ,پی پل ,ویزا کارت ,وقت سفارت ,خريد از آمازون ,پرداخت ارزي ,پرداخت دلاري